Het geheim achter studeren in het buitenland

Voordat ik begon aan het avontuur van studeren in het buitenland, ook wel Erasmus genoemd, had ik gemengde gevoelens: ik was ongeduldig, nerveus, hoopvol een beetje bang, maar ik had er vooral héél erg veel zin in. Ik nam voor om niet te veel vooruit te plannen en het gewoon over me heen te laten komen. Van tevoren had ik niet met heel veel mensen met een soortgelijke ervaring gesproken, maar enkele vrienden hadden me al een beetje ingelicht over waar ik aan begon. Ik ging dus niet met heel veel advies op pad, maar ik liet mezelf verrassen, want ik hou nu eenmaal van avontuur en onverwachte momenten in het leven. Na veel praten met mijn ouders, die zich duidelijk meer zorgen maakten dan ik over mijn buitenlandervaring, besloot ik om een aantal Facebookpagina’s te bekijken over kamers in Valencia en andere nuttige dingen.

alt

Deze blog post heb ik niet zomaar geschreven vanuit algemene kennis over studeren in het buitenland. Ik geloof dat het cruciaal is om op te hoogte te zijn van alle belangrijke aspecten die studeren in het buitenland met zich meebrengt en om zo onplezierige verrassingen tijdens je verblijf te voorkomen. Daarom heb ik hier een kleine samenvatting gemaakt van wat ik heb geleerd tijdens mijn verblijf in Valencia, Spanje.

1. Maak je niet te veel zorgen van tevoren!

Je kunt je misschien voorstellen hoe mijn vrienden reageerden toen ik ze vertelde dat ik voor een jaar naar Spanje zou vertrekken voor een jaar. Ze waren stuk voor stuk superjaloers en vertelden me allemaal hoe graag ze in mijn schoenen zouden willen staan. ‘Jij hebt zoveel geluk, Spanje is echt het beste land’, ‘Alleen maar zon, zee en strand’ en ‘Ik zou willen dat ik jou was’ zijn enkele uitspraken die ik héél vaak voorbij heb horen komen. De eerste impressie die mensen hebben van studeren in het buitenland is vooral héél véél feesten ’s nachts en dagen doorbrengen op het strand. Hier zit natuurlijk een beetje waarheid in, maar word niet overenthousiast. Het is een cliché, maar daardoor niet minder waar: ‘Geen verwachtingen, geen teleurstellingen’. Hoop voor het beste, maar ben je ook bewust van de mindere dingen die je kunnen overkomen.
Een ander belangrijk punt is dat je nooit je eigen ervaring met die van je vrienden moet vergelijken. Iedereen heeft zijn eigen ideeën over hoe je optimaal geniet van deze ervaring, dus doe dit op je eigen manier!

2. Het gaat niet altijd zoals je het had gepland, maar het is het zeker waard!

Mijn grootste advies voor iedereen is om een ervaring als deze niet te plannen. De beste dingen komen onverwachts, nog zo’n cliché die toch wel waar is, en daarom is het belangrijk om alles een beetje aan het lot over te laten. Laat de tijd zijn werk doen en alles komt vanzelf goed. Toen ik in Spanje aankwam, dacht ik dat hier alleen was en mijn ervaring niet met anderen kon delen. Niks was minder waar. Zodra ik mijn kamer hier had gevonden, begon mijn sociale leven hier ook. Op dat moment besefte ik hoeveel geluk ik had om hier te zijn en om zoveel nieuwe mensen van over de hele wereld te leren kennen.

alt

Ik kwam uit mijn comfort zone en leerde de cultuur, taal en natuurlijk het klimaat van dit prachtige land door en door kennen. Ik ben helemaal verliefd geworden op de Spaanse cuisine, met haar paella, tapas en alle heerlijke gebakjes en andere zoetigheden. Ik kan je eerlijk zeggen dat mijn verwachtingen echt zijn overtroffen! Daarom wil ik iedereen sterk aanbevelen om met de flow mee te gaan en geen onrealistische ideeën in je hoofd te halen. Geloof me, ik ben echt blij dat ik geen grote verwachtingen had, want ik heb zo optimaal van alles en iedereen om me heen kunnen genieten.

3. Een ervaring voor het leven

alt Als je deze ervaring voor lief neemt en gaat zitten wachten tot er iets gebeurt, zal het nooit aan je verwachtingen voldoen. Dit is niet hoe het werkt!!
Haal het maximale uit je semester of jaar in het buitenland en blijf jezelf ontwikkelen. Blijf nieuwsgierig en ontdek alles om je heen. Ik kan je vertellen dat deze ervaring mijn leven echt veranderd heeft (nog een cliché!). Maar toch is het echt waar. Ik heb zoveel dingen meegemaakt, zoveel nieuwe ervaringen opgedaan, zoveel plaatsen bezocht en nog heel veel meer. Er zijn natuurlijk ook negatieve momenten geweest, de momenten dat ik me even heel alleen voelde in deze nieuwe stad en naar huis wilde bijvoorbeeld. Maar deze momenten wegen niet op tegen alle positieve ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn Erasmus. Wanneer krijg ik nog zo’n kans om een cultuur en een land op deze manier te leren kennen? De stranden, de prachtige steden, de rijke historie en alle mensen om me heen. En hier dan ook nog eens betaald voor krijgen… De kans van je leven!

4. Geef niet al je geld uit!

Iedereen weet dat het mooiste gedeelte van Erasmus is dat je door middel van de beurs betaald krijgt voor deze ervaring. Het is dan ook een uitdaging om dit geld niet meteen in de eerste weken allemaal uit te geven. Het is daarom belangrijk om eerst even goed na te denken over waar je het geld aan wilt uitgeven. Voor sommige is dat zoveel mogelijk feesten, maar reizen kan ook een waardevolle toevoeging zijn aan deze ervaring. Persoonlijk vond ik reizen het belangrijkste om mijn geld aan uit te geven, om zo zoveel mogelijk van Spanje te bezoeken.
En als laatste, vergeet natuurlijk geen souvenir voor jezelf te kopen. Eindig je buitenlandervaring met mooie herinneringen en misschien ook een souvenir dat je voor altijd zal herinneren aan deze onvergetelijke tijd!

Voor meer informatie over studeren in Valencia kun je altijd even een kijkje nemen op onze website. Mocht je nog op zoek zijn naar een kamer, neem dan contact met ons en volg ons op Facebook!