MUST EAT in Valencia

Spanje staat niet alleen bekend als vakantieoord met heerlijke stranden en rijke geschiedenis, maar ook (en dat is voor sommige het belangrijkste) … ETEN. In dit artikel deel ik de typische gerechten van de Valenciaanse keuken die je hier zeker een keer moet proberen.

alt

Als je aan de Spaanse keuken denkt is paella het eerste gerecht dat bij de meeste mensen te binnen schiet. Paella is een typisch Spaans gerecht, met rijst als basis met daarbij een variatie van vlees, vis en/of groenten. De provincie van Valencia staat bekend om zijn rijstvelden, die worden beschouwd als de bakermat van paella.

alt

Toen ik in Valencia aankwam, droomde ik ervan om één van de arroceriaz (de beroemde rijstvelden in de provincie Valencia) te bezoeken en daar de échte paella met zeevruchten te eten. Tot mijn grote verbazing kwam ik er al snel achter dat er een echte, originele Valenciaanse paella geen zeevruchten bevat. Ja. Dat heb je goed begrepen. Valenciaanse paella wordt bereid met konijn, kip, verschillende soorten bonen, paprika en andere groenten.

Om eerlijk te zijn vond ik deze paella met konijn en kip echt heel erg lekker!! Het is wel een stevige maaltijd, dus ik zou het niet de hele dag door kunnen eten, maar het behoort zeker tot één van de ‘Must-eats’ in Valencia. Een van de restaurantjes waar ik de paella echt heel lekker vond, was Bar&Kitchen, een restaurant in het stadscentrum van Valencia op Plaça d'Ibanyes, 7. Het vlees in de paella was heel erg lekker bereid en bovendien was er niet te veel olie toegevoegd (ik heb hier gemerkt dat ze overal erg veel olie toevoegen aan het eten). Ondanks dat het een vrij kleine portie leek op eerste gezicht, kon ik het uiteindelijk niet allemaal op. De prijs is prima, gezien de locatie; voor een portie paella betaal je rond de 8 à 9 euro.

In deze havenstad zijn er natuurlijk wel andere gerechten met vis en zeevruchten te vinden, het heet hier alleen geen paella, maar bijvoorbeeld arroz marinero of arroz a banda. Eén van deze gerechten die ik je zeker zou aanbevelen, is arroz negra. Dit gerecht wordt soms ook wel, onterecht, black paella genoemd. Dit is namelijk niet de correct naam voor dit gerecht. Dit gerecht wordt gemaakt met witte rijst en de inkt van inktvis, waardoor de rijst zwart wordt. Daarnaast wordt er inktvis, knoflook, groene pepers, paprika, olijfolie, bouillon van zeevruchten en soms ook krab, garnalen of mosselen.

alt

Een groot glas met sangría – een typisch drankje – past perfect bij een lekker diner. Normaal gesproken wordt het gemaakt van rode wijn, fruit, zoetmakers en soms ook brandy. De oorsprong van deze drank gaat terug naar de tijd van het Romeinse rijk. Het wordt gezegd dat de Romeinen de eerste waren om water met wijn te mengen om zo het water drinkbaar te maken. Het werd echter pas beroemd in de 20e eeuw. Tinto de Verano, minder bekend dan sangria, is een populair drankje in Valencia. Het lijkt op sangria, maar het is zoeter en makkelijker te bereiden. Het bestaat namelijk alleen uit rode wijn, water met prik en zoetmakers.

Een ander drankje dat erg bekend is, is Horchata. Deze witte drank lijkt erg veel op melk, maar wordt gemaakt van aardamandelen (ik heb hier persoonlijk nog nooit van gehoord, maar dit is familie van de aardappel), water en suiker. Het is een zoet drankje, maar ook verrassend verfrissend. Precies wat je nodig hebt om het Spaanse klimaat te overleven dus. De traditie van het drinken van Horchata stamt uit de tijd dat de Moslims in Valencia waren, zo rond de 13e eeuw. Horchata wordt geserveerd met fartons, een zoetigheid gemaakt van bloem, water of melk, suiker, olie, gist en eieren.

alt

Iets wat me heel erg opvalt hier in Spanje is dat de mensen ervan houden om vaak te eten, de locals eten hier wel zo’n 5 keer per dag. Ze beginnen ’s ochtends met een ontbijtje (desayuno), bestaande uit koffie met melk (café con leche) en toast met een soort tomatensmeersel met olijfolie of een croissant. Rond 10-12 uur is het tijd voor een tweede ontbijt, die ook meestal bestaat uit koffie met een snack. Vervolgens wordt er rond 14-15 geluncht, wat ook vaak buiten de deur gebeurd. Veel restaurants en barretjes bieden een speciaal menu voor de lunch aan, waar je voor 9 à 12 een 3-gangen menu met een drankje hebt. Rond 16-17 uur is het alweer tijd voor een kopje koffie met nog een snack en ’s avonds wordt er rond 21-22 avond gegeten. Dat is toch even wat anders dan een boterham met kaas en om 18.00 aan tafel voor een bord met aardappelen, vlees en groenten.

Voor meer informatie over de traditionele Valenciaanse keuken kun je altijd even een kijkje nemen op onze website. Mocht je nog op zoek zijn naar een kamer, neem dan contact met ons en volg ons op Facebook!