Ontdek het openbaar vervoer in Valencia

Als beginnende Erasmus student in Valencia is het openbaar vervoer van levensbelang. Hoe kom je zo snel mogelijk op de universiteit ’s ochtends? En hoe kom je weer thuis na een avond stappen? Dit zijn de belangrijkste vragen voor iedere nieuwe student. Om jullie op weg te helpen, is hier een overzicht van de voor- en nadelen van de transportmiddelen van Valencia.

alt

Valencia heeft een groot netwerk van bussen en trams/metro’s (ze maken hier geen onderscheid tussen onder- en bovengronds verkeer; alles heet metro). Ondanks dat ik hier nu al zo’n 2 à 3 weken ben, heb ik nog maar twee keer gebruik gemaakt van de metro, namelijk om vanaf het vliegveld naar mijn verblijf te komen en één keer toen ik compleet verdwaald was. In het dagelijks leven gebruik ik vooral mijn fiets.

alt

Voor studenten aan de Universiteit Burjassot of Moncado of studenten die stagelopen buiten de stad, is het echter makkelijker om gebruik te maken van de metro. Valencia heeft een uitgebreid metro-netwerk met maar liefst 9 verschillende lijnen, waardoor zowel het centrum als de buitenstad goed bereikbaar zijn van 05:00 ’s ochtends tot 00:00. Tickets voor de metro kun je kopen bij de metrostations. De prijzen verschillen per zone en het aantal zones dat je gaat reizen. De studenten die aan de Tarrongers campus studeren kunnen je lijn 3 en 4 gebruiken. Voor de campus op Blasco Ibañéz gebruik je lijn 3 en stap je uit bij Facultats. Na een lange dag op de universiteit is het heerlijk om even lekker uit te rusten op het strand. Neem lijn 6 vanaf Dr Lluch en stap uit op Eugenia Vines of Les Arenes. Kortom, de gehele stad is goed te bereiken met de metro.

De makkelijkste manier om door de stad te bewegen is op de fiets. Dit is dan ook zeer populair onder zowel de regionale als de internationale studenten van Valencia. In Valencia is er speciale service ontwikkeld, genaamd Valenbisi. Meer dan 100 fietsstations zijn verspreid door de hele stad voor publiek gebruik. Ik heb het geluk om een gratis Valenbisi kaart te krijgen van mijn stagebedrijf, maar iedere student of andere persoon kan deze kopen voor €30,- per jaar. Met deze kaart kan je een fiets huren voor 30 minuten. Binnen deze tijd moet je de fiets weer parkeren op één van de stations. Over het algemeen is 30 minuten genoeg om iedere plek in de stad te gebruiken, maar mocht je er langer over doen, kan je je fiets omwisselen op één van de stations en zo weer 30 minuten gebruik maken van een fiets. Als de stations vol zijn, heb je ook de mogelijkheid om je tijd met 15 minuten te verlengen met je kaart bij één van de stations, zodat je de tijd hebt om een ander station te vinden. Voor toeristen in Valencia is het ook mogelijk om het Valenbisi systeem te gebruiken, maar dit is wat ingewikkelder, aangezien je dan €150,- borg moet betalen.

alt

Voor Erasmus en internationale studenten die in Valencia studeren voor langere tijd is het dus het makkelijkst om een ‘bisi-card’ aan te vragen. Deze kun je via internet aanvragen op de officële website van Valenbisi. Als je een nieuwe kaart aanvraagt, kost het meestal wat tijd om deze te laten maken, maar in de tussentijd kun je al gebruik maken van Valenbici door middel van de codes die je ontvangt.

alt

Valencia is een geweldige stad om doorheen te fietsen. Net zoals in Nederland zijn hier fietspaden en zijn de auto’s gewend aan het fietsverkeer, zodat ze je de ruimte geven als er geen fietspad is. Als echte Nederlander kun je dus gewoon zoals thuis ’s ochtends lekker op de fiets stappen om naar de uni of naar je stage te gaan. Het enige nadeel van Valenbici zijn de ‘spitsuren’, waarin de populaire stations vol zijn en je je fiets dus niet kwijt kunt. Dit overkwam mij maandag de 13e, toen ik al te laat was voor een afspraak. Ik ging zo snel mogelijk op de fiets, om de schade enigszins te beperken, maar het station dichtbij mijn afspraak was vol. En het volgende station ook. En het station daarna ook… Uiteindelijk moest ik ongeveer 1,5 km verder fietsen om een station te vinden waar ik mijn fiets kwijt kon. Ik kwam natuurlijk veel te laat op mijn afspraak en hoe stom moet mijn excuus hebben geklonken: ‘Sorry, ik kon mijn fiets nergens parkeren…’.
Maar, zoals ik hierboven al zei, geen paniek over de tijd, want je kunt de tijd dus altijd met 15 minuten verlengen.

Een andere optie is om zelf een fiets te huren, om zo het probleem van de spitsuren te voorkomen. Happy Foreigners World verhuurt fietsen tegen een studentvriendelijke prijs, in verschillende modellen voor zowel mannen als vrouwen.

Valencia biedt dus verschillende manieren om jezelf door de stad te verplaatsen. Gelukkig kunnen wij Nederlanders onze vertrouwde fiets skills hier blijven gebruiken. Hopelijk helpt dit overzicht van de publieke transportmiddelen in Valencia je en verdwaal je het komende semester niet in deze prachtige stad.

Happy Foreigners World helpt je graag mocht je nog meer vragen hebben over het gebruik van het openbaar vervoer in Valencia. Neem contact met ons op of bezoek de Facebook pagina.